
На базі університету вже понад 50 років працює комплексна система громадського харчування – Комбінат громадського харчування та 10 точок буфетів і лотків, що розташовані у навчальних корпусах та на території студентського містечка (у теплий сезон). Щодня тут мають можливість поснідати, пообідати або просто перекусити у період між парами понад 1200 представників студентсько-викладацького колективу ЗНУ.
Студентська їдальня, що розташована у приміщенні КГХ ЗНУ користується неабиякою популярністю не тільки у представників ЗНУ, адже це – пункт громадського харчування відкритого типу. Їдальню також відвідують співробітники розташованих навколо університету підприємств та організацій, зокрема залізничники станції Запоріжжя-2, водії міського та приміського транспорту тощо. Лише студентів, які часто бувають тут зі своїми друзями та батьками, щодня нараховується близько 200 осіб.
Як зауважує директор КГХ ЗНУ Антоніна Шегера, меню розробляється на тиждень з урахуванням рекомендацій, що передбачені «Збірником рецептур національних страв та кулінарних виробів» для підприємств громадського харчування усіх форм власності. Загалом щотижня тут готують 10-11 перших страв (з переміною по 3-4 страви на день), найбільшою популярністю з яких користуються борщ, солянка по-домашньому, суп з фрикаделями тощо. З 18 других страв, представлених в меню, улюбленими у студентів є печеня по домашньому, куряча відбивна, тефтелі, щодня в асортименті присутні рибні страви. Холодні страви та закуски складаються з 10 найменувань салатів та смажених овочів – залежно від сезону року: з буряку, капусти, яйце під майонезом тощо. Сім різновидів гарячих та прохолодних напоїв: кава, чай, компоти та соки, а також найбільший асортимент випічки надає можливість відвідувачам обрати швидкий перекус на свій смак: піцу, пиріжки смажені з різними начинками, пряники, круасани тощо. Часто їдальнею користуються й мешканці студентських гуртожитків №№3 та 4, адже близьке розташування – поряд із КГХ ЗНУ – та приготовлена фахівцями-кухарями якісна і недорога їжа дозволяють їм економити час та кошти. Адже тут можна якісно пообідати, замовивши гарячу, другу страву та напій, – від 25 грн.
Окрім того, мінімальний асортимент також передбачений для буфетів, що розташовані у корпусах ЗНУ. Відповідно до стандартів, розроблених санітарно-епідеміологічною службою, тут присутні прості салати (заправлені соняшниковим маслом, без майонезів) та закуски – котлети, сосиски, відбивні тощо, а також випічка, напої та окремі паковані товари (солодощі). Хоча тут можна знайти обмежений набір страв, однак буфети користуються неабиякою популярністю серед молоді, адже дозволяють швидко й зручно перекусити під час перерви, а водночас і поспілкуватися із друзями.
Відвідувачі повсякчас висловлюють вдячність співробітникам їдальні за смачні та корисні страви. Ажде тут працюють висококваліфіковані фахівці своєї справи. Щороку у літній сезон представники КГХ ЗНУ також виїжджають на роботу до їдальні ССОТ «Славутич», де нещодавно була модернізована уся її база та змінено режим функціонування. Ці нововведення та якість харчування на студентській базі ЗНУ також отримали чимало схвальних відгуків від відвідувачів. Цього літа тут працювали шеф-кухарем Людмила Шавровська, поваром – Раїса Федорченко та інші співробітники.
На базі КГХ ЗНУ, окрім великої зали їдальні, також працює мала зала, що обслуговує комплексні обіди, дні народження та свята, студентські заходи відбуваються також у приміщенні студентського бару «Тетянин День» на 2 поверсі. Приваблюють відвідувачів охайний, майже святковий вигляд комплексу. Постійний контроль за проведенням ремонтних робіт здійснює особисто ректор ЗНУ Микола Фролов. Так, на території КГХ протягом кількох років поспіль проходили роботи з ремонту та реконструкції приміщень та будівлі. Світла, простора зала їдальні, широкі вікна, обставлені квітами, нова лінія роздачі – додають зручності і створюють атмосферу комфорту у приміщенні. А от нещодавно завершилася і реконструкція фасаду будівлі. Незабаром будуть продовжені роботи з облаштування зовнішнього вигляду комбінату: як повідомила директор Антоніна Шегера, щойно завершиться реконструкція приміщень у 6 навчальному корпусі, працівники підрядної організації візьмуться за облаштування бокових стін будівлі комбінату.
Олена Хлистун