Які продукти та напої слід купувати, а від яких відмовитися, знають студенти біологічного факультету ЗНУ. Оцінити якість їжі та напоїв вони можуть власноруч на заняттях з хімії та екології. Дослідження проводяться на базі лабораторії біоекології та біоіндикації, де вже протестували декілька видів майонезу, шампанського, яєць, консервованого горошку, шпротів, а також чаю.
Студентки 4 курсу спеціальності «Хімія харчових продуктів» Ганна Кузнєцова та Тетяна Шелудько продемонстрували процес дослідження якості чаю: визначили наявність вітамінних речовин, протестували на відповідність національним стандартам. Для цього обрали близько 20 видів імпортного чаю. Спочатку з’ясували відповідність органоліптичних показників: зовнішній вигляд, запах та оформлення упаковки. Потім фізико-хімічний аналіз визначив наявність вітамінних речовин в чаї. До речі, вітамін С знайшли в усіх з обраних марок, але в різній кількості.
Студентки зазначили, що справжній чай має сіно-солом`яний запах. У низькопробному чаї він перебивається ароматизаторами. Якщо на упаковці чаю зазначено, що він - з лимоном, жасмином, іншим наповнювачем - повинні бути присутні ці інгредієнти. Висновки молодих дослідників такі: мало чаїв, що відповідають стандартам. Серед них можна назвати Tess, Hyson, Мономах. До речі, відомий Dilmah випробувань на якість не витримав. Старий чай можна визначити за наявністю гіркого смаку. Найкраще, вважають фахівці, – вживати не пакетований, а розсипний листковий чай: його можливо одразу оцінити на вигляд, на запах. А добавки – купити окремо в аптеці або назбирати на власному городі: листочки малини, ромашку, м`яту.
Завідуюча лабораторією біоекології та біоіндикації, кандидат сільгоспнаук Галина Дударєва розповіла, що біологічний факультет ЗНУ готує фахівців, які займаються вивченням якості продуктів в розділах: «Хімія. Харчові продукти», «Екологія». Вони вивчають такі дисципліни, як «Екобезпека сільгосппродукції», «Хімія харчових продуктів», «Хімія харчових добавок та вітамінів», «Фізика та хімія молока та молочних продуктів», «Екологічна експертиза». Лабораторні роботи проходять за підтримки директора Запорізького науково-дослідного центру незалежних споживацьких експертиз УкрТЕСТ Ліни Попової.
Олена Хлистун